Tesla tuo Bitcoin osaksi vähittäiskaupan todellisuutta

Noin 12 vuotta perustamisensa jälkeen bitcoin on kasvanut räjähdysmäisesti hyödykkeenä, mutta ei ole kunnostautunut vaihtovälineenä, vaikka se on suunniteltu siihen tarkoitukseen.

Autovalmistaja Tesla ei ole ainoa, joka hyväksyy bitcoinin

Tesla on ottanut käyttöön bitcoin-maksuominaisuutensa, toimitusjohtaja Elon Musk twiittasi varhain keskiviikkona.

Yhtiö paljasti viime kuussa viranomaisilmoituksessa ostaneensa bitcoinia 1,5 miljardin dollarin arvosta ja aikovansa sekä hyväksyä digitaalisen valuutan sähköautojensa maksuvälineeksi että pitää osan siitä hallussaan.

Teslan verkkosivuilla täsmennetään nyt, että Bitcoin Profit on ainoa kryptovaluutta, jonka yhtiö hyväksyy, ja että vaihtoehto rajoittuu yhdysvaltalaisiin asiakkaisiin, mutta että se harkitsee sen laajentamista uusille markkinoille jonain päivänä.

Digitaalisia varoja rahoittavan VRBexin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Gene Grant sanoi, että Yhdysvalloissa on useita luksusautojen jälleenmyyjiä, jotka ovat hyväksyneet bitcoinin jo vuosia. Hän kertoi Blockworksille, että hänen yrityksellään on omakohtaista tietoa siitä, että näillä luksusautojen jälleenmyyjillä on miljoonien dollarien volyymi.

„Spekuloimme, että myynnin kasvu johtuu pikemminkin bitcoinin arvon jyrkästä noususta kuin bitcoin-kaupankäynnin helppoudesta saatavasta hyödystä“, hän sanoi. „Monissa tapauksissa autojen ostajat tarvitsivat apua navigoidessaan laskun maksamiseen tarvittavien vaiheiden läpi. Useat asiakkaat pelästyivät etenemästä transaktion kanssa KYC-vaatimuksen [Know Your Customer] vuoksi.“

Noin 12 vuotta perustamisensa jälkeen bitcoin on kasvanut räjähdysmäisesti hyödykkeenä, mutta ei ole kunnostautunut vaihtovälineenä, vaikka se on suunniteltu siihen tarkoitukseen.

Nykyään useimmat kauppiaat eivät hyväksy bitcoinia maksuvaihtoehtona. Osittain tämä johtuu siitä, että asiakkailla ei ole kysyntää. Esimerkiksi Overstock, verkkokauppa, joka otti bitcoinin varhain käyttöön maksutapana, sanoi, että valuutta ei ole yritykselle valtava tulonlähde; yrityksen vuosittaisesta 2 miljardin dollarin liikevaihdosta keskimäärin 1,5-2,6 miljoonaa dollaria vuodessa tulee kryptovaluutasta, toimitusjohtaja Jonathan Johnson kertoi Seattle Timesille viime kuussa.

CoinMapin viimeisimpien tietojen mukaan bitcoinia

BitPay, suurin kryptovaluuttojen maksuprosessori, kertoi helpottaneensa 1 miljardin dollarin transaktioita vuonna 2019 bitcoinin ollessa suosituin ostoksiin käytetty digitaalinen hyödyke. CoinMapin viimeisimpien tietojen mukaan bitcoinia vastaanottaa tällä hetkellä noin 15 000 kauppiasta vuonna 2020, joista 2 300 on Yhdysvalloissa. Coinbase Commerce on käsitellyt noin 200 miljoonan dollarin maksuja lähes 8 000 kauppiaalleen. Chainalysis raportoi, että 4 miljardin dollarin arvosta bitcoineja meni maksuprosessorien kautta vuonna 2019.

Mutta keskimäärin kaikki nämä maksutapahtumat koskevat esineitä, joiden arvo on pieni ja häviävän pieni verrattuna Tesla-autoon, jonka arvo voi vaihdella 70 000 ja 124 000 dollarin välillä.

Pat LaVecchia, digitaalisten arvopapereiden markkinapaikan ja vaihtoehtoisen kaupankäyntijärjestelmän Oasis Pro Marketsin toimitusjohtaja, sanoi, että jos Tesla laajentaa digitaalisten hyödykkeiden maksuvaihtoehtojaan bitcoinin ohi, hyväksyntä voisi lisääntyä.

„On vaikea arvioida, kuinka moni ostaa Teslan Bitcoinilla, mutta se luo Teslalle kokonaan uuden maksukanavan, johon ei liity lainanantolaitoksen antamaa lainasitoumusta“, hän sanoi Blockworksille. „Mahdollisesti, jos Tesla hyväksyy stablecoineja bitcoinin lisäksi, on olemassa mahdollisuus DeFi:n sisällyttämiseen, jossa kryptovaroja ei välttämättä myydä vaan pikemminkin lainataan ja muunnetaan stablecoiniksi ja niitä voitaisiin sitten hyödyntää Teslan ostoon.“

Vaikka Tesla ilmoitti aikomuksestaan hyväksyä bitcoinit maksuvälineenä, PayPal oli jo lokakuussa ilmoittanut vastaavista aikeista sallimalla 29 miljoonalle kauppiaalleen ja 361 kuluttajalleen kryptovaluutoilla tapahtuvan kaupankäynnin. Helmikuussa Mastercard paljasti suunnitelmansa lisätä „valikoituja kryptovaluuttoja“ verkkoonsa.